söndag, april 11, 2010

IDAG: Uwaga Praga! Filmvisning: "Rezerwat" samt föreläsning med Stefan IngvarssonUwaga Praga!

Hej Lampa! är tillbaka på Makeriet och riktar den här gången blickarna mot en lite förbisedd del av Warszawa – Praga! Just nu är det på östra sidan floden det händer när det gäller konst, musik och klubbliv. Tillbringa en eftermiddag med oss och följ med till Warszawas mest spännande delar.

Hjärtligt välkomna!

16.00 – Föredrag av Stefan Ingvarsson, översättare och kulturskribent

Extra! Med anledning av den polska tragedin kommer föredraget inledas med en kort frågestund om situationen i Polen

Praga är stadshalvan som överlevde kriget med sina arbetarkvarter och dolda pärlor. Efter decennier av förfall och dåligt rykte är det kanske den intressantaste delen av Warszawa i dag. Hit kommer tusentals nyanlända invånare varje år och hit söker sig stadens kreativa ungdomar på jakt efter gamla industrilokaler. För att se det som kommer att göra Warszawa riktigt intressant om tio år får man ta sig över floden!

17.20 – Film: Rezerwat

Regissör: Łukasz Palkowski, Polen 2008, 100 min, polska/engelsk text. Skådespelare: Marcin Kwaśny, Sonia Bohosiewicz och Grzegorz Palkowski m.fl.

Rezerwat som har skördat stora framgångar i Polen är på väg att bli en kultfilm. Det är tillika debutfilmen för den oskolade regissören Łukasz Palkowski. Rezerwat handlar om de skamfilade kvarteren Praga i Warszawa vilka just nu genomgår en stor förändring och gentrifiering. Precis som Knivsöder en gång blev Hippsöder så håller Praga på att bli en trendig stadsdel fylld av konstnärlig utveckling.

Handling:
Fotografen Marcin bryter med sin flickvän och med sitt invanda liv. Han flyttar till Warszawas bohemiska stadsdel Praga och bosätter sig i ett ruckel. Husets ägare vill inte ta ut hyra men beställer fotografier av Marcin. Bilderna ska visa egendomens bedrövliga skick, men det blir mer än ett jobb. Marcin upptäcker en främmande och fascinerade värld i sitt nya grannskap och i människorna han möter. Främst upptas Marcin av den häftiga frisörskan Hanka B, tyvärr har hon en kriminell sambo. En annan bekantskap är en sympatisk och fotointresserad kille som närmar sig Marcin genom att krossa hans rutor och stjäla hans kamera. Händelserna regnar tätt och dråpligt medan de eviga frågorna om lojalitet ger berättelsen stadga. Filmen andas humor och värme och regissören Łukasz Palkowski tar med publiken på en resa i ett Warszawa som fanns före kriget, och som ligger på Wisłas högra strand, men som inte existerar i resehandböckerna.
Hej Lampa! (Gabriel Stille och Tomas Gustavsson) är en grupp som verkar för arrangemang med polsk kultur i Malmö och svensk kultur i Warszawa.

Programmet arrangeras med stöd av Polska institutet i Stockholm och Folkuniversitet. Inträdet är gratis, men kräver medlemskap i Makeriet (50 kr, gäller för alla aktiviteter i ett år, kan lösas på plats.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar